Efficiënt werken met Windows 8.1


Windows 8.1 is een gratis update voor Windows 8. Het biedt veel extra mogelijkheden voor eenvoudig en efficiënt werken. Zodra Windows 8.1 start, opent automatisch het startscherm (ook wel Metro-scherm genoemd). Windows is hiermee ook geschikt om via een aanraakscherm bestuurd te worden. Natuurlijk werkt het ook nog steeds met een toetsenbord en muis. In dit document ga ik ervan uit dat we werken met Windows 8.1 en met het toetsenbord en de muis.


1. Waar zijn de programma’s

Zodra je bent ingelogd op de computer, opent het startscherm. Wil je het bureaublad starten, dan kan dit simpelweg door te klikken op de tegel Bureaublad. Hiervandaan kan je de computer bijna bedienen zoals je gewend bent, alleen dan zonder het startmenu. Gebruikte je in Windows 7 al vaak de zoekfunctie in het menu Start? Dan verandert er niet veel. Druk op de [Windows-toets] en typ de naam het programma dat je zoekt (bijvoorbeeld: Word). Er verschijnt een lijst met resultaten en je kan via een druk op Enter of via een muisklik het programma starten. Je kan ook vanaf het bureaublad de toetscombinatie [Windows-toets]+Q gebruiken om het zoekvenster te krijgen. Om alle programma’s te zien klik je linksonder in het startscherm met de linkermuisknop op het omcirkelde pijltje. Hiermee worden alle aanwezige apps en programma’s weergegeven.


2. Lint in Verkenner

Ken je het lint uit Office 2007 of 2010? Dit lint vind je nu ook terug in Windows Verkenner. Het lint biedt een aantal handige opties op basis van de map en de bestanden. Zo krijg je de opties Configuratiescherm, Eigenschappen, Netwerkverbinding maken en Beheren als Computer geopend is in Verkenner. Zodra een map is geopend, worden de opties Verplaats naar, Kopiëren, Pad kopiëren en Eigenschappen weergegeven. In sommige gevallen verschijnt er een aangepast tabblad, bijvoorbeeld in een map met afbeeldingen, met opties als Afbeeldingen draaien en Diavoorstelling. Vind je het lint niet prettig werken, dan druk je op [Ctrl]+F1om het te sluiten. Om het lint weer zichtbaar te maken druk je nogmaals op [Ctrl]+F1.


3. Windows 8.1-apps sluiten

Een Windows 8.1-app zal in het begin onwennig aanvoelen. Microsoft dacht Windows 8.1 gemakkelijk te maken en heeft daarom de gehele interface inclusief werkbalken, menu’s en vele knoppen verwijderd. In het Startscherm gebruikt een app het volledige scherm en het lijkt alsof de applicatie niet meer te sluiten is. Wil je een programma helemaal afsluiten? Ga dan met de aanwijzer helemaal naar boven in het scherm tot er een balk verschijnt met in de rechterhoek een X. Als je hierop klikt wordt de app afgesloten.


4. Apps wisselen

Stel, je bent bezig in een app en je wilt snel je mail bekijken (het mailprogramma moet dan ook actief zijn). Druk dan op de toetscombinatie [Windows-toets]+Tab om tussen applicaties te wisselen. Dit kan ook met de muis door linksboven in het scherm te gaan staan en langzaam naar beneden te schuiven. Er verschijnt een overzicht van de geopende apps. Klik op een van de apps om deze te openen.


5. Snap die app

Een nieuwe term die vaak wordt gebruikt, is snappen. Dit kennen we al uit Windows 7, het is de mogelijkheid om vensters aan de linker- of rechterzijde van het scherm vast te maken. In Windows 8.1 kunnen apps ook aan de zijkant worden vastgemaakt. Ga met de aanwijzer helemaal naar boven in het scherm totdat er een balk verschijnt. Klik in deze balk en schuif deze naar de linker- of rechterkant van je scherm. Zodra midden in het scherm een verticale balk verschijnt, laat je de muistoets los. Dit zelfde bereik je ook met de [Windows-toets]+ß of à.


6. Startscherm bedienen

De bediening van het startscherm is heel eenvoudig: je kan de scrollbalk aan de onderkant van het scherm heen en weer slepen of je kan het scrollwiel van je muis draaien. Via het toetsenbord kan je met de pijltjestoetsen tegels selecteren en met Page Up, Page Down, Home en End heen en weer door het startscherm navigeren. Uitzoomen kan via [Ctrl]+Scrollen of door rechtsonder op het minteken te klikken.


7. Startscherm inrichten

De inrichting van het startscherm kan je zelf bepalen. Klik met de linkermuisknop op de tegels en sleep deze naar de locatie die je wenst. Wil je de tegel op de andere kant van het startscherm plaatsen, sleep de tegel dan eerst helemaal naar de onder of bovenkant van het scherm. De tegels worden kleiner gemaakt, waardoor je de tegel gemakkelijker kan verplaatsen.

8. Groepen maken

Maak het startscherm overzichtelijker door tegels in groepen te delen. Pak een tegel open sleep deze naar een lege ruimte op het startscherm. Zodra er een grijze verticale balk verschijnt, kan je de tegel loslaten. Om de groepen een naam te geven klik je met de rechtermuisknop boven een groep, klik vervolgens in het kleine venster dat verschijnt (Naam aan groep geven) en typ de groepsnaam. Sluit af met [Enter].


9. Programma’s toevoegen

Ben je een programma kwijt? Voeg het dan opnieuw toe aan het startscherm. Open het Startscherm en klik linksonder op het omcirkelde pijltje om alle apps en al je programma’s weer te gegeven. Klik met de rechtermuisknop op het programma. Kies vervolgens de opdracht Vastmaken aan Start. Werk je veel via het bureaublad, dan is het handig vaak gebruikte programma’s ook vast te maken aan de taakbalk. Klik met de rechtermuisknop op een programma en kies Aan taakbalk vastmaken.


10. Verborgen startmenu

Het is even zoeken naar onderdelen zoals het configuratiescherm, het systeemoverzicht of de logboeken. Gelukkig heeft Microsoft daar ook een oplossing voor bedacht, een verborgen menu. Ga met de muis helemaal naar linksonder in de taakbalk en klik met de rechtsmuisknop op het Windows pictogram om dit verborgen menu naar boven te halen, of gebruik de toetscombinatie [Windows-toets]+X.


11. Automatisch inloggen. LET OP! Doe dit alleen als je de enige gebruiker van de computer bent.

Windows 8.1 is ontworpen om door meerdere gebruikers op één computer te kunnen worden gebruikt. Er kan met verschillende accounts worden ingelogd. Het account is veelal gekoppeld aan een Microsoft-account. Dit zorgt ervoor dat de computer automatisch met een wachtwoord is beveiligd. Ben je de enige gebruiker, dan is het misschien iets vervelend om steeds weer het wachtwoord in te moeten voeren. Gelukkig kunnen we het omzeilen. Druk op de toetscombinatie [Windows-toets]+R en typ netplwiz. Druk op OK om het programma te starten. Verwijder het vinkje voor Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken uit en druk op OK. Geef vervolgens je gebruikersnaam (het e-mailadres) en wachtwoord op en kies OK. De volgende keer dat de computer opnieuw opstart, hoef je niet meer in te loggen.


12. Sneltoetsen

Er zijn een groot aantal sneltoetsen in Windows 8.1 waardoor het bedienen van de computer nog eenvoudiger wordt.
De belangrijkste sneltoetsen vind je hieronder.


Toetscombinatie   Reactie

Backspace   Een pagina of map terug

Esc   De huidige taak stoppen

F10   App-opdrachten in de actieve app openen

F2   Naam wijzigen

[Ctrl]+A   Alles selecteren

[Ctrl]+C   Kopiëren

[Ctrl]+D   Een item naar de prullenbak verplaatsen

[Ctrl]+V   Plakken

[Ctrl]+X   Knippen

[Ctrl]+Z   Actie ongedaan maken

[Ctrl]+scrollwiel (muis)  In- en uitzoomen van items, bijvoorbeeld apps op het startscherm

[Windows-toets]  Open het startscherm

[Windows-toets]+C  Open de Charms-balk

[Windows-toets]+D  Open het bureaublad

[Windows-toets]+F  Bestanden Zoeken

[Windows-toets]+H  Open de Charm Delen

[Windows-toets]+I  Open de Charm Instellingen

[Windows-toets]+Q  Zoeken in apps/programmas

[Windows-toets]+R  Open Uitvoeren

[Windows-toets]+W  Zoeken in instellingen

[Windows-toets]+F1 Windows Help en ondersteuning